NBK Spesialutstilling – Hadeland Lørdag 1.Juni 2019

Om dommeren, Kim Ellis, til Spesialen 2019
Skrevet av Kim Ellis og oversatt fra engelsk

Så lenge jeg kan huske, har jeg vært betatt av Basenji, sannsynligvis som
følge av å ha sett «Goodbye My Lady»* som barn. Jeg var 12 år da foreldrene
mine til slutt ga opp og tillot meg å ha en hund, det var en Golden Retriever.
I 1978 ble en drøm om Basenji oppfylt, da jeg etter å ha spart hardt kjøpte den røde/hvite Roina Purple Idyll, kongelig avlet, men dessverre ikke den beste utstillingshunden. I 1982 kom min sjelevenn Bush Storm of Tenfield. Det var den beste tricoloren i Storbritannia i en årrekke, men bare Res CCs kom vår vei (inkludert Crufts).
Han ble etterfulgt av hans / hennes barnebarn og 
deretter en etterlengtet tricolor Ch Tokaji American Gangster hos Tenfield ShCM, som har satt sitt merke på rasen med Champion-barn og barnebarn.
En enda større del av livet mitt har vært Golden Retrievers, og jeg oppdrettet
mitt første kull i 1989. Jeg har hatt Champions, inkludert Storbritannias
mestvinnende tispe i 2009, som fortsatt er hos meg og er 13 år. Jeg har også
avlet oversjøiske Champions, Reserve CC-vinnere, hunder med priser i
brukshundprøver og utallige hjelpehunder.
Jeg har dømt Goldens over hele verden, inkludert Norge, og var heldig nok til å bli valgt for å dømme rasen på 150-årsjubileum Golden Retriever Club Championship Show i fjor.
Alle disse prestasjonene med Goldens og Basenjis har vært på tross av det faktum at vi kun er i stand til å komme til svært få utstillinger.

Det er en stor ære å bli invitert til å dømme Basenjis i Norge. Selv om jeg har en lang tilknytning til rasen, og var heldig å vokse blant noen av de aller beste menneskene, blant annet Veronica Tudor Williams og Jayne Wilson-Stringer, som tålmodig besvarte uendelige spørsmål, så er dette første gang jeg skal dømme rasen i utlandet. Jeg har alltid vært lidenskapelig om rasens historie og har en omfattende samling av Basenji-memorabilia. Jeg har tildelt CCs mange ganger i Storbritannia, inkludert tre ganger på Club Shows, og var den første britiske dommeren til å tildele en topplassering (Best Puppy in Show) til en fremragende brindle tidlig på 1990-tallet.

Jeg gleder meg til å se noen vakre Basenjis og takker klubben for den vennlige invitasjonen. Basenji er virkelig en unik og fascinerende rase og vil alltid være spesiell.

* En film fra 1956 om en gammel mann og en ung gutt som bor i Mississippi, USA, og som finner hverandre på grunn av kjærligheten til en hund av rasen Basenji. (oversetterens kommentar)

Norwegian Basenji speciality 2017​

BIS Multi CH.Int.CH Barkless Xtreme Dimension BIM NO.DK.CH, NJV-15, NV-16 - Boxzent's Neona Princess

Norwegian Basenji speciality 2016

BIR/BIS - Kingwanas Part-Time Gangster